Profilaktyka zmarszczek.
Rozdział 1.
Zaleca się codzienne poranne mycie wodą miękką. W celu przygotowania wody miękkiej do urządzenia wlewa się wodę wodociągową o temperaturze 36oC. Do części anodowej dodaje się ½ łyżeczki soli kuchennej. Czas aktywacji wynosi 20 minut. Do mycia używany jest katolit, który po aktywacji powinien pozostać 30 minut w otwartym naczyniu w celu wytrąceniu się osadu soli, powodujących twardość wody. Taki katolit posiada biologicznie aktywne działanie, podobne do działania wody stopionej z lodu, śniegu lub deszczówki.
Rozdział 2.
Dwa razy w tygodniu na skórę twarzy nakłada się ciepłe kompresy katolitowe o temperaturze 45-50oC. Katolit jest przygotowywany na podstawie wody wodociągowej z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli kuchennej do anodowej części urządzenia. Czas aktywacji wynosi 12 minut.
W celu przygotowania kompresu należy 2-3-warstwową gazę namoczyć w katolicie, lekko wycisnąć, nałożyć na twarz i szyję na 20-25 minut. Po zdjęciu kompresu należy obetrzeć twarz miękkim ręcznikiem oraz nałożyć jedną z niżej wymienionych maseczek:
a.) Maseczka drożdżowa: drożdże piekarskie rozcieńcza się mlekiem lub katolitem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Mieszankę nakłada się na twarz na 10-15 minut, a następnie zmywa się przy pomocy ciepłego katolitu.
b.) Maseczka miodowo-żółtkowa: miód pszczeli należy podgrzać, wymieszać z żółtkiem świeżego jajka. Mieszankę nakłada się na twarz na 5-10 minut, a następnie zmywa się kolejno ciepłym i zimnym katolitem.
c.) Maseczki owocowe (witaminizowane): do łyżki mąki owsianej dodaje się sok z jednego pomidora (lub brzoskwini, połówki cytryny, łyżkę soku ogórkowego) oraz nieprzegotowane mleko. Miesza się do uzyskania konsystencji śmietany. Smaruje się twarz i szyję oraz pozostawia się na 10-15 minut. Następnie zmywa się przy pomocy chłodnego katolitu.
Korekcja zmarszczek.
Jest to kompleksowa metoda, przeznaczona do skóry normalnej, suchej i tłustej.
Zawiera następujące czynności:
1. Codzienne poranne mycie wodą miękką (technika przygotowania wody miękkiej została opisana powyżej).
2. Kompresy katolitowe, nakładanie na twarz i szyję 3 razy w tygodniu (technika przygotowania została opisana powyżej).
3. Stosowanie po kompresach jednej z niżej wymienionych maseczek 3 razy w tygodniu:
I. Maseczki dla starzejącej się, porowatej i osłabionej skóry:
Miodowo-cytrynowa. Do łyżeczki stopionego miodu dodaje się 30-40 kropel soku cytrynowego oraz 1 łyżkę mąki owsianej, rozprowadza się zimną wodą do uzyskania konsystencji kaszki. Nanosi się na twarz szpachelką na 15-20 minut. Zmywa się za pomocą chłodnego katolitu, a następnie robiony jest kompres z chłodnego katolitu.
Maseczka twarogowa. Żółtko jajka należy zetrzeć z 1 łyżeczką stopionego miodu i ½ łyżeczki mąki owsianej do uzyskania lepkiej konsystencji. Dodaje się 5 kropli oleju roślinnego oraz 10 kropli soku cytrynowego. Maseczkę należy trzymać przez 15-20 minut, a następnie zmyć za pomocą chłodnego katolitu oraz zrobić kompres z chłodnym katolitem.
II. Krem i maseczki dla starzejącej się skóry suchej.
Krem dla skóry suchej. Wszystkie lub niektóre z wymienionych ziół: świeże liście pokrzywy, jarzębiny, pietruszki, porzeczki, jaśminu i róży wzięte w jednakowym stosunku przemielić przez maszynkę do mięsa. W osobnym naczyniu roztopić w gorącej kąpieli wodnej 50 g margaryny i 50 g wosku pszczelego, dodać łyżkę oleju roślinnego. Zmieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Dodać 1 łyżeczkę soku z marchwi. Łyżkę drobno pokrojonego koperku wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, dodać mąkę owsianą do uzyskania konsystencji kaszki. Nanieść na twarz grubą warstwę. Zmyć chłodną wodą po 15 minutach.
W celi zwiększenia elastyczności i wzmocnienia mięśni twarzy, zmniejszenia zmarszczek i wiotkości skóry rekomendowany jest następny kompleks ćwiczeń:
1. Do mięśni twarzy:
1.1. W pozycji stojącej należy umieścić piórko przed wargami i strumieniem powietrza, wypuszczanego przez napięte wargi, zmieniać jego pozycję. Powtórzyć 5-12 razy.
1.2. W pozycji stojącej należy wciągać policzki pomiędzy dolne i górne zęby. Powtórzyć 4-12 razy.
1.3. W pozycji stojącej przy pomocy 2-4 palców (3 palec dotyka kącików ust) należy odciągać skórę warg do tyłu, aby rozciągnęły się one w wąską szparę. Kolejno rozciągać się i skracać mięśnie ust. Powtórzyć 4-12 razy.
1.4. W pozycji stojącej, przy lekko dotykających się zębach i oddychaniu przez usta, zrobić wzmocniony wydech przez wargi złożone w lejek. Powtórzyć 4-12 razy.
1.5. W pozycji stającej kolejno zagryzać górną i dolną wargę. Powtórzyć 4-12 razy.