Twój koszyk

  • Suma: 0,00 zł
  • Produktów: 0
Koszyk jest pusty

WSZYSCY MAMY ZBYT DUŻO KWASÓW  


          Często dziwimy się, że coraz więcej młodych ludzi, nawet dzieci, choruje na choroby wieku podeszłego . 
Zanieczyszczone środowisko, szkodliwe nawyki żywieniowe, sytuacje stresowe pogarszają przemianę i przyswojenie materii.

Przeznaczeniem wszystkich produktów spożywczych jest zapewnienie składników odżywczych i energii, potrzebnych do rozwoju i wzrostu organizmu. Różnica pomiędzy dobrymi a niedobrymi produktami spożywczymi jest w tym, ile i jakich szkodliwych nieczystości pochodzi z tych produktów. Czym wyższa jakość żywności, tym mniej pozostaje kwasów i więcej produktów mineralnych oraz zasadowych, neutralizujących kwasy. Wybierając żywność, zawsze trzeba pamiętać, że substancje zasadowe unieszkodliwiają nieczystości kwasowe i oczyszczają organizm, a substancje kwasowe powodują zakwaszenie i zanieczyszczenie organizmu nieczystościami kwaśnymi. Jedną z podstawowych zasad gwarancji dobrego zdrowia jest kwasowo-alkaliczna równowaga organizmu.

Niestety, nowoczesna dieta składa się głównie z produktów żywnościowych, zakwaszających nasz organizm. Są to przede wszystkim produkty z białej mąki, mięso i produkty mięsne, kawa, napoje alkoholowe, soki pasteryzowane, ryby i owoce morza, białe pieczywo, bułki, słodycze, jajka, napoje gazowane, etc. Lista produktów alkalicznych jest bardziej skromna: świeże owoce, warzywa, sałatki, ziemniaki, niegazowana woda mineralna, etc. Oczywiste jest, że w dzisiejszych czas utrzymanie równowagi alkaliczno-kwasowej  jest zadaniem trudnym.

Wygenerowane w procesie przemiany materii kwasy organizm stara się zneutralizować i usunąć z moczem, potem i wydychanym dwutlenkiem węgla. Do tego celu, z jedzenia i picia musimy uzyskać niezbędną ilość minerałów alkalicznych, z których najważniejsze to: potas, sód, wapno i magnez.

Niedobór substancji alkalicznych, zwiększa kwasowość organizmu i zmniejsza zasadowość krwi. Dozwolony zakres wahań wskaźnika zasadowości krwi pH jest bardzo wąski  pH = 7,3-7,45. Nawet niewielkie odchylenia od tych wartości prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych, a przy zwiększeniu kwasowości krwi do pH = 6,95 człowiek traci przytomność i umiera. Dlatego, te płynne pozostałości organizm stara się przekształcić w twarde i zgromadzić je w różnych miejscach organizmu, zazwyczaj w warstwie tłuszczowej, zmniejszając w ten sposób ich wpływ na kwasowość organizmu. (Nagromadzenie tłuszczu, nadwaga jest często wynikiem gromadzenia nieusuniętych pozostałości kwasowych). Utwardzone nieczystości kwasowe – to cholesterol, kamienie nerkowe, kamienie w woreczku żółciowym, kamienie moczowe, siarczany, fosforany.

Niestety, organizm często, a zwłaszcza w wieku ponad 45 lat, nie jest w stanie pozbyć się wszystkich nieczystości kwasowych. A to, co zostaje – nadal gromadzi się w różnych miejscach ciała i organizm zakwasza się. W obszarach, gdzie gromadzą się nieczystości kwasowe, powstają zaburzenia krążenia krwi, do narządów nie  jest dostarczana wystarczająca ilość krwi i ich funkcje zostają zakłócone. Dlatego, gromadzenie nieczystości kwasowych jest przyczyną przedwczesnego starzenia się i jedną z głównych przyczyn wielu chorób degeneracyjnych.

Tajemnica dobrego zdrowia i długowieczności tkwi w zdolność organizmu do neutralizacji i pozbycia się nieczystości kwasowych.

 

Początek różnych zachorowań


W przypadku niedoboru substancji alkalicznych z żywności, zwłaszcza wapnia, organizm „pożycza” je z kości. Tak zaczyna się osteoporoza.                                                                                                                                                                                      
W przypadku nadmiaru soli kwasu moczowego, rozwija się zapalenie stawów i dna moczanowa.                                                      
W przypadku braku jonów wapnia, potrzebnych do neutralizacji nagromadzonych około trzustki nieczystości kwasowych, zakłócona zostaje produkcja insuliny i może rozwinąć się cukrzyca.

Obecnie bardzo popularne są leki do regulacji kwasowości żołądka. Jednak, bardzo często jej przyczyną nie jest wzrost kwasowości żołądka, a nadmierna kwasowość całego organizmu.

Jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia krwi jest to, że w kwaśnym środowisku gęstniejąca krew zatyka kapilary.

Pozostałości kwasowe gromadzą się także w naczyniach krwionośnych. Mogą one zatkać kapilary, dostarczające krew do mózgu. Organizm stara się przykleić te cząsteczki do ścianek tętnic, a to powoduje ograniczenie przepłyu krwi, hamowanie aktywności serca. W taki sposób zakłóca się krążenie krwi, zaczynają się choroby serca, rozwija się miażdżyca. Zwiększone obciążenie fizyczne, sytuacje stresowe, mogą spowodować znaczny wzrost ciśnienia krwi i wypchać pływające pozostałości, które mogą zatkać naczynia krwionośne, dostarczające krew do mózgu. W taki sposób powstaje realne zagrożenie krwotoku śródmózgowego. Pijąc jonizowaną wodę alkaliczną, pływające cząsteczki pozostałości kwasowych są naturalnie skraplane i łatwo usuwane przez nerki.


Zasady neutralizują kwasy

Nikt nie ma wątpliwości, że zasady neutralizują kwasy. Po dotknięciu mięsa ręce stają się lepkie. Tłuszczu, który jest pochodzenia kwasowego, nie można umyć samą wodą potrzebne jest mydło, które jest alkaliczne i skrapla tłuszcz. Jesteśmy przyzwyczajeni do dbania o swoje ciało, ale niestety, całkowicie nie myślimy o nieczystościach, skumulowanych w naszym organizmie.

Często jesteśmy zaniepokojeni bólami, występującymi w różnych miejscach ciała. Powodem tego  bólu jest najczęściej nagromadzenie nieczystości kwasowych, które u każdej osoby gromadzą się w różny sposób. Objawy chorób pokazują, w których tkankach, w których miejscach organizmu są zgromadzone pozostałości. Trzeba zrozumieć, że nieczystości kwasowe, które są główną przyczyną chorób degeneracyjnych osób dorosłych, powstają ze wszystkich produktów spożywczych, zdrowych i niezdrowych, drogich i tanich. Dlatego, zmniejszenie kumulacji nieczystości kwasowych w organizmie, nie powinno zaskoczyć poprawą zdrowia. Woda alkaliczna (opisana w kolejnej sekcji) bardzo dobrze i skutecznie radzi sobie z tym wyzwaniem.

 

NAUKOWCY I EKSPERCI O ZAKWASZENIU ORGANIZMU


         Większość z naszych chorób ma wspólną przyczynę, którą wielu naukowców nazywa naruszeniem równowagi kwasowo-alkalicznej, powodującym zakwaszenie organizmu.                                                                                                                                Amerykański uczony Sang Whang analizując wpływ równowagi kwasowo-alkalicznej na zakwaszenie organizmu, opierał się na prowadzonych w Uniwersytecie Kalifornijskim badaniach diety współczesnej.

 

W okresie ery rolnictwa człowiek średnio spożywał 35 % mięsa i 65% warzyw. W tym okresie zawartość jonów substancji zasadowych, takich jak potas i sód, w konsumowanej żywności była trzy-cztery razy wyższa niż obecnie. Zawartość jonów potasu w normie dziennego spożycia zmniejszyła się od 250 do 70 mg, a jonów sodu – od 220 do 50 mg. Przy niedoborze substancji zasadowych, kwasowe pozostałości nie są w pełni neutralizowane. To z kolei powoduje szybsze starzenie się organizmu i niestety „odmłodzenie” chorób.

Sang Whang tak opisał konsekwencje tego zjawiska: „... oznacza to, że z wiekiem, stwarza się zbyt dużo rodników (H+) kwasu i zbyt mało węglanów wodoru (HCO3-), co prowadzi do zakwaszania organizmu. Możemy przypuszczać, że starzejąc się organizm nieuchronnie kwaśnieje. Moim zdaniem, właśnie nagromadzenie pozostałości kwasowych jest główną przyczyną fizjologicznego starzenia się. W związku z tym, ograniczenia ilości tych zanieczyszczeń uważam za fizjologiczne odmłodzenie. Ponadto, redukcja kwasów może zapobiegać wszelkiego rodzaju chorobom degeneracyjnym podeszłego wieku.”

 

W 1933 roku dr hab. William Howard Hay w swojej innowacyjnej książce pt.„Nowa Era Zdrowia” pisze, że nagromadzenie kwasów, powodujące zatrucie organizmu, jest przyczyną wszystkich chorób: „.... twierdzenie, że wszystkie choroby, pomimo różnych ich objawów, są jedną chorobą, może wydawać się zaskakujące, ale tak naprawdę jest.”

 

Dr Susan Lark, wykładowca uniwersytetu i autor książki pt.„Chemia Sukcesu”, powiedziała: „Cztery-sześć szklanek wody alkalicznej dziennie zmniejszy kwasowość organizmu. Wodę alkaliczną należy używać przy objawach takich chorób, jak  przeziębienie, grypa czy zapalenie oskrzeli, to znaczy wtedy, gdy powstają przesłanki wzrostu kwasowości organizmu. Podobnie jak w przypadkach witamin C i E oraz beta-karotenu, woda alkaliczna działa jako przeciwutleniacz, ponieważ ma dużo wolnych elektronów. To pomaga zapobiec chorobom serca, zakłóceniom układu odpornościowego...”.

 

Autor książki „Odmłodzenie” Harald Tietz twierdzi, że stale pijąc wodę alkaliczną, zawartość pozostałości kwasowych może być zmniejszona do poziomu o wiele młodszego człowieka. Co z  kolei ożywi funkcje organów, tj. spowalni starzenie się organizmu a nawet cofnie zegar życia.

 

Badania Dr Walter Irlacher nad wpływem wody alkalicznej na właściwości krwi oraz leczenie chorób wywołanych zwiększoną kwasowością organizmu lub zachorowań skomplikowanych spowodowały prawdziwą sensację w Niemczech. Badania naukowiec wykonał używając mikroskopię fazowo-kontrastową („Dunkelfeldmikroskopie”).

    

Na zdjęciu po lewej stronie – krew zdrowego człowieka (widoczne zgromadzenie nieusuniętych pozostałości).)                          
Na zdjęciu po prawej stronie – zmiany krwi po zakwaszeniu organizmu (sklejone krwinki czerwone, tj. zagęszczona krew).

 

Naukowiec D. Aschbach opublikowała bardzo obiecujące wyniki badań klinicznych, przeprowadzonych w Berlinie, w klinice „Badań i praktycznego zastosowania płynów aktywowanych”, na temat wpływu wody alkalicznej na leczenie cukrzycy typu I i II.                                                                                                                                                                                                           
Po spożywaniu wody alkalicznej przez 4-6 tygodni, konieczność wstrzykiwania insuliny zmniejszyła się do 70 %, a poziom glukozy we krwi zmniejszył się do 30%. Nawet po przestaniu używania wody alkalicznej, wskaźniki te obniżały się jeszcze przez 4-5 miesięcy. Dane te zostały potwierdzone badaniami naukowców Japońskich.

    

Na zdjęciu po lewej stronie – patologiczny stan przyczepności erytrocytów pacjenta, chorującego na II typ cukrzycy.            Na zdjęciu po prawej stronie – krew tego samego pacjenta po 14 minutach od wypicia wody alkalicznej (pH = 9): krwinki czerwone wolno pływają w krwioobiegu.

 

 

ZAKWASZENIE ORGANIZMU MOŻE BYĆ ZATRZYMANE

 

Na zakwaszenie organizmu najbardziej wpływa stres, negatywne emocje, uczucia, takie jak: zazdrość, kłamstwo, złość, egoizm, etc. A więc, jasność myśli, zdolność do korzystania z każdej chwili życia, miłość i współczucie dla innych, spokój duchowy i harmonia są niezbędne dla dobrego zdrowia. Relaks, zdolność do relaksu, również są elementami alkalizacji organizmu.

Niestety, dla osób, których kwasowość organizmu jest wysoka, to nie jest łatwe do osiągnięcia. Z powodu nadwyżki kwasowości nadnercza często są wyczerpane – takie osoby na wszystko reagują bardzo nerwowo, mają częste zmiany nastroju. Wydaje się, że takie osoby nie są w stanie utrzymać stabilnego stanu psychicznego, ponieważ organizm stale wymaga nowych „dawek” kwasu.

Na zakwaszenie organizmu znaczący wpływ mają nowoczesne nawyki żywieniowe. W większości krajów zachodnich zakorzeniała się dieta kwasowa. Tak jedzą nasi przyjaciele, w taki sposób obchodzimy święta. Po spożyciu jeszcze jednej dawki żywności lub napojów kwaśnych, ludzie odczuwają poczucie sytości i ulgi.                                                                             
Natomiast zwiększając spożywanie produktów alkalicznych (sałatki, warzywa, owoce, świeże soki owocowe, itp.), przywracana jest równowaga materiałów alkalicznych, zmniejsza się zakwaszenie organizmu. Niestety, przejście do diety zasadowej jest często skomplikowane faktem, że trzeba włożyć sporo kreatywności, żeby przygotować różne potrawy z stosunkowo ograniczonej listy żywności alkalicznej.

Ostatnio popularna jest konsumpcja suplementów diety, które używane stale, mogą uzupełnić organizm elementami alkalicznymi. Niestety, takie dodatki często nie są tanie i nie każdy może je stale spożywać.

 

Pij więcej wody, nie czekaj dopóki poczujesz pragnienie !!!


 Woda – podstawa życia.
Rodzimy się posiadając jej więcej niż 90 % . Rosnąc zawartość wody stale się zmniejsza. W wieku 70 lat w organizmie zostaje tylko około 60 % wody. Od tego, ile i jakiej wody pijemy, bezpośrednio zależy nasze zdrowie. Niestety, ostatnio staje się zwyczajem, że zamiast wody pijemy napoje gazowane, napoje kolorowe „doprawione” sztucznymi substancjami słodzącymi, kawę, zbyt duże ilości czarnej herbaty, etc.  My już nie potrafimy pić wody.  Niejedena osoba twierdzi, że nie czuje potrzeby wypicia zalecanej normy dziennego spożycia wody, tj. 2-2,5 litra. Wodę pijemy tylko wtedy, gdy odczuwamy pragnienie. Jednak, w momencie gdy poczujemy pragnienie, w naszym organizmie  brakuje już  od 0,5 do 1 litra wody. Dlatego, nasze komórki często są „suche”, a to komplikuje wszystkie procesy chemiczne naszego organizmu.

 

"Przerobiona" woda jest głównym składnikiem płynu międzykomórkowego. W płynie tym „pływają” narządy naszego ciała, on oddziela każdą naszą komórkę, przekazuje do komórek substancje odżywcze i usuwa odpady wymiany nergii.
Woda – to obwód elektryczny, niezwłocznie przekazujący wiadomości do każdej komórki i dbający o nasze ciało jak superkomputer. Zaletą wody, w porównaniu z jedzeniem, jest fakt, że nadmiar wody z organizmu jest usuwany z łatwością.

Działając na wodę prądem elektrycznym, otrzymywana jest woda jonizowana, która nabiera wyjątkowych właściwości, które mogą znacząco poprawić procesy życiowe naszego organizmu.

 

 

JONIZOWANA WODA ALKALICZNA, TO DAR PRZYRODY!


Woda jonizowana jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody. Urządzenia te, w procesie elektrolizy, warunkowo dzielą cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną, w której panują negatywne jony wodorotlenkowe (hydroksylowe) OH-, i kwaśną, w której panują pozytywne jony wodorowe H +.

H2O H+ +  OH

W oddzielnych naczyniach urządzenia wytwarzana jest woda alkaliczna, w której panują negatywne jony hydroksylowe OH-, i woda kwasowa, w której panują pozytywne jony wodorowe H +. Alkaliczne lub kwasowe otoczenie charakteryzuje się wskaźnikiem pH, a uzyskany słaby ładunek – potencjałem utleniania-redukcji ORP. Wartości parametrów zależą od czasu pracy urządzenia (patrz tabelę).

 

Zmiany pH i ORP w zależności od czasu pracy jonizatora (badana woda wodociągowa miasta Poniewież)

Czas pracy urządzenia  

(min)

WODA ALKALICZNA

WODA KWAŚNA

pH

ORP

(mV)

Przeznaczenie

pH

ORP

(mV)

Przeznaczenie

5

8,7

-103

PROFILAKTYCZNE – do spożycia codziennego

6,1

+48

Leki

10

9,4

-141

5,6

+79

zewnętrzne

15

9,8

-165

 

3,7

+185

 

20

10,3

-192

 

2,8

+239

25

10,3

-194

 

2,5

+252

 

30

10,3

-194

DO LECZENIA CHORÓB

2,5

+256

 


Jak widać z tabeli ORP wody alkalicznej jest negatywny, a wartości pH sięgają od 7 do 14 (woda neutralna pH = 7).                
Te wartości są podobne do wartości wewnętrznych płynów organizmu (krwi, limfy, płynu międzykomórkowego).
Woda alkaliczna o pH = 8,5 - 9,5 i ORP = -100 ... -200 MV (wytwarza się uruchamiając urządzenie na 5-10 min.) jest używana profilaktycznie. Dziennie zaleca się wypić co najmniej 2-2,5 litra.

ORP wody kwasowej jest pozytywny, a wartości pH sięgają od 1 do 7. To oznacza, że woda kwasowa nadaje się do użytku na zewnątrz. Pozytywne ORP określa niedobór elektronów. Woda kwasowa zabiera brakujące elektrony od mikrobów, bakterii i tym samym niszczy je. Zatem, woda kwasowa jest doskonałym bakteriocydem.

 

PIĘĆ ZALET WODY ALKALICZNEJ


1. Przeciwutleniacz naturalny

NEGATYWNY ORP (-150 ...- 250 mV) – oznacza, że w wodzie alkalicznej są wolne elektrony, tj. elektrony, które mogą być przekazane. Ta właściwość jest szczególnie skuteczna przy neutralizacji szkodliwych skutków wpływu wolnych rodników.

Jak wiadomo wolne rodniki to cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. Są to nadtlenki, cząsteczki tlenu bez jednego elektronu, etc. W organizmie powstają one w procesie reakcji metabolicznych. Pewna ilość wolnych rodników w organizmie jest niezbędna. Chronią one organizm przed bakteriami, wirusami, niszczą komórki zwyrodniałe. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy powstaje ich nadmiar. Wolne rodniki, w celu uzyskania brakujących elektronów, nieustannie atakują zdrowe komórki organizmu, a tym samym naruszają prawidołową działalność poszczególnych komórek i naczyń oraz powodują różne choroby. Mogą rozpocząć się niekontrolowane reakcje chemiczne, które stymulują rozwój patologicznego raka i innych chorób.

Pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są zabierane przez rodniki wolne. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne wody alkalicznej zdrowe komórki są chronione a system odpornościowy organizmu zostaje wzmocniony.

 

2. Alkalizuje organizm

ALKALICZNE WARTOŚCI pH = 8,5 - 9,5. Taka wartośc pH najbardziej odpowiada parametrom środowiska wewnętrznego organizmu. Środowisko wewnętrzne organizmu i płyny wewnętrzne, z wyjątkiem kwasu żołądka, są lekko alkaliczne. Najbardziej alkalicznymi są organizmy i krew noworodków (pH = 7,45). Niestety w procesie wzrostu i rozwoju organizm kwaśnieje. Zasadowość krwi zmniejsza się, nagromadzenie pozostałości kwasowych i związane z tym ryzyko chorób, rośnie. Niezbędne do zmniejszenia kwasowości minerały alkaliczne organizm może otrzymać tylko razem z żywnością i płynami.

W wodzie alkalicznej, jak mówi sama jej nazwa, oprócz jonów hydroksylowych znajdują się także  - wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych - jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej.
W wodzie alkalicznej nie ma jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, etc.), które pozostają w wodzie kwaśnej. Dlatego, codziennie pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje wystarczającą ilości minerałów alkalicznych, utrzymywane jest alkaliczne środowisko organizmu, zmniejsza się zakwaszenie organizmu, a tym samym wzmacnia się odporność organizmu na choroby.

 

3. Bezpośrednie absorbowanie

MNIEJSZE FORMACJE MOLEKULARNE. Cząsteczki wody alkalicznej są połączone w znacznie mniejsze formacje (5-6 cząsteczek) niż zwykłej wody pitnej (10-13 cząsteczek). Dlatego, woda alkaliczna od razu przechodzi przez błony komórkowe i jest bezpośrednio zaangażowana w procesy metaboliczne (organizm nie potrzebuje - nie zużywa - energii dodatkowej!). Woda z takimi właściwościami znacznie lepiej penetruje tkanki, usuwa nagromadzone w jelitach toksyny, nasyca komórki wodą, rozpuszcza najtrudniej osiągalne toksyny. Woda alkaliczna bardzo skutecznie neutralizuje i skrapla  skumulowane pozostałości kwasowe, które potem są łatwo usuwane poprzez nerki.

 

4. Bardziej ciekła

MNIEJSZE NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej jest prawie dwa razy niższe niż wody z wodociągu. Oznacza to, że alkaliczna woda jest bardziej ciekła, „mokra”. Pamiętając, że krew – to nawet 90 % wody, łatwo zrozumieć, że dostarczając wystarczającą ilość wody alkalicznej, krew staje się bardziej ciekła. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy organizm zostaje zakwaszony, krew zagęszcza się, zakłóca się krążenie krwi, zwiększa się zagrożenie powstania skrzepów krwi. Pijąc wodę alkaliczną, krew naturalnie staje się bardziej ciekłą.

 

5. Więcej tlenu

ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ TLENU. W wodzie alkalicznej dominują negatywne jony OH-, tj. w wodzie jest jedyny atom tlenu cząsteczki wody. Dlatego, pijąc wodę alkaliczną organizm otrzymuje dodatkową dawkę tlenu. A gdzie tlen, tam i życie, energia. Proces przemiany materii w dużym stopniu zależy od rodzaju środowiska, w którym odbywa się ten proces. W przypadku braku tlenu, węglowodany rozkładają się tylko częściowo, zaczyna się proces fermentacji. To jest bardzo ważne wiedząc, ze rak rozwija się w warunkach, w których proces przemiany materii odbywają się w środowisku z niską zawartością tlenu.

W ciągu ostatnich 30 lat świat fascynują wskaźniki zdrowia populacji Japonii, Korei Południowej. W tych krajach są wprowadzane nowoczesne technologie poprawy jakości wody i jej indykatorów biologicznych. W Japonii prawie co piąta rodzina używa wodę alkaliczną. Każdego roku ta ogromna grupa użytkowników wzrasta o jeszcze jeden milion. W Japonii i Korei Południowej istnieje pewna liczba szpitali, w których zamiast drogich leków i antybiotyków często używana jest jak woda alkaliczna, tak i woda kwaśna.

W szczególności należy zauważyć, że siłą napędową tej rewolucji zdrowia są nie firmy farmaceutyczne czy tez instytucje medyczne, a sami ludzie, którzy wybierają w jaki sposób najlepiej zadbać o swoje zdrowie.

„Od rozmów o zdrowiu nikt nie stał się zdrowszym. Zdrowie staje się realne, gdy w tym celu coś robimy” (Ian Blair Hamilton)



Przegląd przygotował Telesforas Laucevičius