Twój koszyk

  • Suma: 0,00 zł
  • Produktów: 0
Koszyk jest pusty

Katolit zapobiega zakwaszaniu organizmu.

Lekarze na całym świecie coraz częściej dziś mówią:
„Nie jest Pan chory – jest Pan zakwaszony”

Zakwaszenie organizmu oznacza zmianę jego bilansu kwasowo-zasadowego w stronę kwasową.
Jakościowym parametrem bilansu kwasowo-zasadowego jest wskaźnik pH.

Co pokazuje pH?

Ten parametr określa charakter roztworu: kwaśny, neutralny, czy zasadowy.
Kwaśny roztwór posiada pH < 7.
Zasadowy roztwór posiada pH > 7.
pH roztworów neutralnych jest równe 7.

 

Dlaczego wskaźnik pH jest tak istotny dla organizmu człowieka?
Wszystkie narządy człowieka posiadają ściśle określone granice pH i mogą funkcjonować wyłącznie w tych granicach.
Krew ma charakter zasadowy i jej przedziały pH są wyznaczone szczególnie dokładnie – 7,35-7,45. Człowiek może funkcjonować wyłącznie przy tych wartościach pH krwi. Wahania pH krwi poniżej 7,3 lub powyżej 7,4 powodują poważne skutki dla organizmu, które mogą doprowadzić do śmierci. Dlatego wszystkie spożywane produkty i napoje, organizm musi przetworzyć w ten sposób, aby pH krwi pozostawało w tych parametrach. W warunkach współczesnego trybu życia to zadanie jest coraz trudniejsze. Uważa się, że obecnie 70% ludności cierpi na zaburzenie bilansu kwasowo-zasadowego, a dokładnie na jego przesunięcie w stronę kwasową, czyli na zakwaszenie.

 

Dlaczego nasz organizm zakwasza się?
Prawie 80% spożywanych produktów należy do kwasotwórczych. I nie chodzi tu o smak tylko o to, że  przy ich rozkładzie w organizmie powstaje więcej kwasów, niż zasad.
Do produktów kwasotwórczych należą: wołowina, wieprzowina, baranina, drób, kiełbasa, produkty z białej mąki, cukier, kawa, czarna herbata, wszystkie napoje alkoholowe, soki pasteryzowane, ryba i owoce morza, twaróg, ser, orzechy i nasiona, ziarna zbóż, chleb, bułki i ciasta, lody, jajka, lemoniada, coca-cola.
Jakie więc produkty należą do zasadotwórczych?
Owoce (nie licząc konserwowanych), warzywa, zioła, jogurt naturalny, mleko, soja, niegazowana woda mineralna, ziemniaki.

Jak sprawa wygląda z napojami, które pijemy? Jakie napoje przeważają w naszej diecie – kwasowe, czy zasadowe?

 

рН niektórych napojów - dane porównawcze.

 

Nazwa napoju Wskaźnik рН
Ocet 5% 2,64
Coca Cola 3,36
Sok pomarańczowy z wysoką zawartością witaminy C 4,0
Piwo Bawaria 4,3
Sok pomidorowy  5,3
Kawa „Nescafe Classic” rozpuszczalna 5,5
Woda mineralna niegazowana „Bonaqua” 5,58
Herbata czarna „Earl  Grey” 6,1
Herbata zielona 6,3

 

Proszę zwrócić uwagę, że większość soków, woda mineralna, coca-cola czy kawa, czyli znaczna większość napojów pitych codziennie posiada kwaśny pH.

A przecież nasza krew jest zasadowa!!!

Wyobraźmy sobie, jakiego wysiłku musi dokonywać nasz organizm do podtrzymania prawidłowego bilansu kwasowo-zasadowego!  Skąd może czarpać brakujące rezerwy zasadowe?

 

Do czego prowadzi zakwaszenie?

Do zmiany właściwości krwi, nadciśnienia, przeciążenia serca.


Zmieniają się właściwości krwi, zwalnia się jej obieg, co prowadzi do osłabienia transportu tlenu do tkanek. Organizm nie otrzymuje środków odżywczych, witamin, tlenu w wystarczającej ilości. W celu zachowania szybkości krwiobiegu organizm zwiększa ciśnienie w naczyniach krwionośnych – rozwija się nadciśnienie. Serce zaczyna pracować z większym obciążeniem.

 

Zdrowa krew      Krew przy zakwaszeniu organizmu

 

Do zawałów i udarów.

Przy zakwaszeniu organizmu spowolnieniu ulega proces wyprowadzenia szlaków. Aby ich się pozbyć z naczyń krwionośnych, organizm szuka odpowiednich „miejsc przechowywania”. Stają się nimi w pierwszej kolejności tkanki łączne i chrząstkowe. W ten sposób powstaje cellulitis oraz choroba zwyrodnieniowa stawów. Następnie, uszkodzeniu ulegają życiowo ważne narządy i naczynia krwionośne, mają miejsce zawały i udary.


„Szlakowe” aterosklerotyczne zmiany na tętnicy głównej

Do niedoboru minerałów, osteoporozy, paradontozy, wypadania włosów.

Przy nadmiernym dostarczaniu kwasów, organizm ciągle potrzebuje rezerw zasadowych, które je neutralizują. Najważniejszymi z nich są minerały: sód, potas, wapń oraz magnez. Jeżeli organizm nie otrzymuje wraz z pokarmem wystarczająco dużo produktów zasadotwórczych (a właśnie tak bywa), to zaczyna korzystać z rezerw wewnętrznych.
Przy zabieraniu minerałów z pokrywy włosowej głowy zaczyna się:

Wypadanie włosów

Przy demineralizacji zębów – paradontoza

 

Przy „pożyczaniu” jonów wapnia od kości rozwija się osteoporoza.

Tkanka kostna przy osteoporozie Prawidłowa tkanka kostna

Najlepszym sposobem walki z zakwaszeniem organizmu jest picie wody jonizowanej.
Naukowcy uważają, że po wypiciu 2-3 szklanek wody jonizowanej dziennie następuje neutralizacja działalności zjedzonych produktów kwasotwórczych oraz wypitych „kwaśnych” napojów, co zapobiega zakwaszeniu organizmu.