Twój koszyk

  • Suma: 0,00 zł
  • Produktów: 0
Koszyk jest pusty

Jonizowane herbata i kawa – realność naszych czasów.

"Nastąpią czasy, gdy siedząc przy stoliku w letniej kawiarence, powiemy do kelnera: Dla mnie poproszę filiżankę zielonej herbaty na jonizowanej wodzie, a dla mojego syna – jonizowany sok”. „Proszę bardzo” – odpowie kelner.

Rzeczywistym faktem, potwierdzonym dawno przez naukę jest to, że składamy się w 70-80% z ujemnie naładowanej, zasadowej wody.  
Nasz organizm zawsze podpowiada nam o pożyteczności tych, czy innych napojów, których właściwości są bliskie do wód wewnętrznych naszego organizmu.

Na przykład: wszyscy wiemy o pobudzających właściwościach tradycyjnej herbaty lub kawy. W czym zawiera się ich sekret?

Okazuje się, że te napoje mają ORP od +30 do +50 mV (Ag/Cl), które jest bardziej bliskie do ORP naszej krwi (mającej ORP = -10 - -50 mV), niż ORP otwartych źródeł i zbiorników wodnych, napojów gazowanych, czy soków pasteryzowanych (ich ORP= +250 - +350 mV).
Tu znajduje się jedna z tajemnic stymulującego działania herbaty, czy kawy.
ORP i pH herbaty i kawy, przyrządzonych na zwykłej wodzie bardziej szczegółowo i wizualnie zostało opisane tutaj.
Jonizacja wody i zaparzanie na niej tradycyjnej czarnej i zielonej herbaty, kawy, ziół, naparów i innych napojów nadaje jej dodatkowe właściwości uzdrawiające, tonizujące, immunomodulujące, i antyoksydacyjne, czynić ją zaiste leczniczą.
Poniżej wizualnie zostały przedstawione wyniki przygotowania różnych gatunków herbaty i kawy na jonizowanej wodzie żywej.
W celu jonizacji w jednych przypadkach był wykorzystywany przepływowy elektrolizer „Aschbach”, natomiast w innych - wkład-jonizator „Aschbach”, wbudowany do systemu odwróconej osmozy.

Mielona kawa "Pauling", przyrządzona na wodzie jonizowanej z wyjściowymi wskaźnikami ORP (-157 mV) i pH (8,6), otrzymana z przepływowego elektrolizera „Aschbach”.
 
 
 
 
 Wynik: ORP (-50,46) mV (Ag/Cl), рН (6,01).  
Parametry tejże kawy, przygotowanej na zwykłej (niejonizowanej) wodzie: ORP (+46) mV, pH (5,47) (Zdjęcie można obejrzeć tu).
 
Rozpuszczalna kawa „Nescafe” przyrządzona na wodzie jonizowanej o parametrach wyjściowych ORP (-194) mV i pH (8,7).

Wynik: ORP (-113,79)mV (Ag/Cl), рН (5,93).


 
 
Wyniki tej samej kawy, przyrządzone na zwykłej wodzie: ORP (+36), pH (5,6) (Zdjęcie można obejrzeć tu).
 
Czarna herbata cejlońska (zebrana i spakowana w Sri Lanka) w jednorazowych saszetkach, przyrządzona na wodzie jonizowanej (ORP = -197 mV, pH 8,8), otrzymanej z przepływowego elektrolizera „Aschbach”.
Wynik: ORP= -75,91 mV, pH 6,14 (patrz zdjęcie).

    
 
 
 Ta sama herbata, przyrządzona na zwykłej wodzie, otrzymała następujące wyniki: ORP (+35,61), pH (5,92) (Zdjęcie można obejrzeć tu).
 
Czarna liściasta herbata cejlońska, przygotowana na wodzie osmotycznej, jonizowanej przy pomocy wkładu jonizującego „Ashbach” (ORP = -300,65 mV i pH 8,88).
Wyniki: ORP (-186,31) mV, pH (6,46).

 
 

Herbata zielona (znanej firmy) w saszetkach, przyrządzona na wodzie z systemu odwróconej osmozy, jonizowanej przy pomocy wkładu jonizującego Aschbach (ОRP (-300,65)mV i рН (8,88).
           
            

Wynik: ORP (-158.86)mV,  рН (6,84).

Na podstawie wyżej wymienionych doświadczeń, można wysnuć następujące wnioski:
•    Prawie wszystkie napoje tego typu mają bardziej kwaśne pH, w porównaniu do wyjściowego pH czystej wody. pH przy przyrządzaniu kawy czy herbaty zmienia się w kwaśną stronę przy wykorzystaniu zarówno zwykłej, jak i jonizowanej wody żywej.
•    Zastosowanie ujemnie naładowanej zasadowej wody w celu przygotowania herbaty i kawy nadaje tym napojom wyraziste lecznicze, tonizujące i antyoksydacyjne właściwości. Bilans kwasowo-zasadowy pozostawia, co prawda wiele do życzenia, lecz wszystko jedno jest on wyższy niż pH kawy, czy herbaty, przyrządzonej na zwykłej niejonizowanej wodzie.